Kosten på Kragelund Efterskole.

"Uden mad og drikke duer heltene ikke........"

En sund og varieret kost er vigtig for, at vi kan indlære og have energi til hele dagen. På Kragelund Efterskole planlægges kosten for en måned af gangen og tilrettelægges ud fra de officielle kostråd, så...

- Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv

Gennem planlægning sikres en varieret kost. Der er mulighed for individuel kostrådgivning hos skolens økonoma og vejledning om spisemønstre hos vores madmentor.
Den aktive del opnås ved morgengåtur, motion på skoleskemaet og frivillige tilbud om motion.

- Spis frugt og mange grøntsager

Der serveres frugt til alle mellemmåltider og grønt til måltiderne.

- Spis mere fisk
Ca. 1 gang om ugen serveres der fisk til middag. Til aftensmåltiderne er der tilbud om fiskepålæg.

- Vælg fuldkorn

Vi bager selv alt vores brød og er bevidste om, at brødet er groft og har højt fiber-indhold.

- Vælg magert kød og kødpålæg

Vi serverer fortrinsvis kød og pålæg med et fedtindhold under 12 %.

- Vælg magre mejeriprodukter
Vi tilbyder magre mælkeprodukter til morgenmad og aftensmad.

- Spis mindre mættet fedt

- Spis mad med mindre salt

- Spis mindre sukker
Vi tilbyder kun kage en aften om ugen og tilstræber at minimere brugen af sukker.

- Drik vand
Der tilbydes vand til alle måltider, ligesom der er fri adgang til en koldtvands-automat.

Det betyder også, at vi
- laver så meget som muligt af vores mad fra bunden, fx at vi selv bager alt brød og koger marmelade.
- anvender friske råvarer, der bliver leveret flere gange ugentligt.
- bruger danske råvarer så vidt det er muligt.
- blander kendte og nye retter i kostplanen, så smagshorisonten  udvides.

Vi serverer:
- stort morgen ta`selvbord.
- formiddagsmåltid med rugbrød og frugt.
- varm middagsmad
- eftermiddagsmåltid med boller og frugt.
- buffet med pålæg, salatbar og lun ret.
- aftenkaffe med boller og frugt. En gang om ugen serveres kage .

Maden tilberedes i fællesskab med eleverne. Eleverne skiftes til at være i køkkenet, så de sammenlagt er i køkkenet i 1- 2 uger i løbet af året. I løbet af denne tid, får eleverne indsigt i køkkenarbejde og hygiejne, samt forståelse og respekt for maden og madlavningen.

Selvfølgelig er vores hygiejne i top. Se de mange smileyer her.