Kosten på Kragelund Efterskole.

"Uden mad og drikke duer heltene ikke........"

En sund og varieret kost er vigtig for, at vi kan indlære og have energi til hele dagen.

På Kragelund Efterskole planlægges kosten for en måned af gangen og tilrettelægges ud fra de 8 kostråd, så...

-spis frugt og grønt 6 om dagen.

Der serveres frugt eller grønt til alle måltider, og der er altid adgang til  frisk frugt i Spisesalen.

-spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.

           Hver aften tilbydes fisk som pålæg.

           1-2 gange på to uger serveres fisk som middagsret.

-spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag.

   Vi serverer kartofler, ris eller pasta hver dag med få undtagelser.       

   Vi bager selv alt vores brød og er bevidste om, at brødet er groft og 

   har højt fiber-indhold. Der er brød til alle måltider.

-spar på sukkeret.

  Vi til byder kun kage en aften om ugen og tilstræber at minimere  brugen af sukker.

-spar på fedtet.

Vi tilbyder magre mælkeprodukter og serverer fortrinsvis kød og pålæg med et fedtindhold under 12 %.

-spis varieret og bevar normalvægten.

Gennem planlægning sikres en varieret kost. Der er mulighed for individuel kostrådgivning hos skolens økonoma.

-sluk tørsten i vand.           

Der tilbydes vand til alle måltider, ligesom der er fri adgang til en koldtvands-automat.

-vær fysisk aktiv 30 min om dagen.

Dette søges opnået gennem: morgengåtur, motion på skoleskemaet og frivillige tilbud om motion. 

Det betyder også, at vi

-  laver så meget som muligt af vores mad fra bunden, fx at vi selv   bager alt brød og koger         marmelade.

-  anvender friske råvarer, der bliver leveret flere gange ugentligt.

-  bruger danske råvarer så vidt det er muligt. 

- blander kendte og nye retter i kostplanen, så smagshorisonten  udvides.

Vi serverer:

-          stort morgen ta`selvbord.

-          formiddagsmåltid med rugbrød og frugt.

-          varm middagsmad (2 dage om ugen får vi 2 retter).

-          eftermiddagsmåltid med boller.

-          buffet med pålæg, salatbar og lun ret.

-          aftenkaffe med boller. En gang om ugen serveres kage .

Maden tilberedes i fællesskab med eleverne. Eleverne skiftes til at være i køkkenet, så de sammenlagt er i køkkenet i 1- 2 uger i løbet af året. I løbet af denne tid, får eleverne indsigt i køkken arbejde og hygiejne, samt forståelse og respekt for maden og madlavningen.

Selvfølgelig er vores hygiejne i top. Se de mange smileyer her.